Du funderar på att installera solceller på ditt tak och producera egen el men något har gjort att du inte tagit beslutet än. Kanske funderar du på att vänta och se om det kommer ny teknik till lägre pris eller att få högre rot avdrag. Eller så vet du helt enkelt inte vilken leverantör du ska välja och tänker tankar som: ligger den offert jag fått rätt i pris? Finns det andra tekniska lösningar som är bättre än det förslag jag fått? Många av den här typen av funderingar och de vanligaste frågorna besvaras i vår solenergin flödar – men vart finns solcellerna?

Vilka olika sorters solceller finns det!?
Vanliga och tunnfilm är det korta svaret. Men vilka solceller fungerar bäst?
Tunnfilm är dyrare, men har också sämre verkningsgrad. Det diskuteras att tunnfilm skulle ha sämre livslängd just för att materialet är tunnare. På vissa tak kan du bara rulla ut tunnfilm och de följer takets form så att de nästan blir osynliga.
Det finns solceller kombinerade med solfångare (PVT) som därmed kan generera el och värma vatten samtidigt. Men det är ineffektivt och dyrt så det har inte gjort något större avtryck på marknaden.
Monokristallina solceller har senaste åren börjat integreras i tak så att själva taket är solcellen. När hela taket ska bytas eller huset byggs nytt från början så är det ett alternativ, men priserna är fortfarande betydligt högre än eftermonterade solceller. Tesla syns och hörs mycket med sitt eleganta soltak ”Solar Roof” men finns fortfarande bara i USA och priserna är som sagt en bit över mono.
Vilken solcell är bäst i test för framtiden?
Om du följer nyhetsflöden inom solceller så kommer du se många genombrott inom perovskit-, nanotrådsbaserade- och DSSC-solceller. Det pågår också forskning för att kombinera olika typer av solceller i olika lager för att kunna få det ”bästa av två världar”. Ingenting tyder på att något av genombrotten kommer kommersialiseras inom någon snar framtid. En liten förbättring varje år är trenden.
Solcellers verkningsgrad
Dagens monokristallina solceller har en effektivitet kring 20% och den ökar något varje år, 1941 när första solcellen testades var effektiviteten under 1%. Senaste åren har effektiviteten på de paneler som säljs ute i handeln ökat med ungefär 0,5% effektivitet per år. När du köper nya solceller så garanteras oftast 80% effektivitet efter 25 år. Tittar vi på verkliga siffror så är de första solcellerna i Stockholm nu över 40 år gamla och producerar fortfarande 80% av sin ursprungliga kapacitet.
Solcellsbranschens utveckling i Sverige
Från 2007 till 2013 sjönk priserna på solpaneler med ungefär 65%. Från 2013 till 2020 har priset sjunkit 35% och varit kraftigt subventionerade solceller. Så för bara 15 år sedan kostade solceller 8 gånger mer än idag. Det här innebär att de som installerade solceller före 2013 inte kunde göra det av ekonomiska skäl på grund av solcellernas kostnad. Sedan 2013 har det varit ekonomiskt fördelaktigt med bidrag (solcellsstöd) och idag är det lönsamt trots sänkt stöd. Kort och gott så har branschen blommat sedan 2013 och många nya aktörer har startats. De flesta är idag relativt små och lokala men några få undantag finns. De flesta stora elbolag som säljer solpaneler på sina hemsidor gör det genom samarbeten med mindre företag som utför själva installationen. De tre stora i Sverige 2025 är Sesol, Svea Solar och 1komma5.
Även om det ekonomiska stödet minskat senaste åren så finns det stort stöd genom exempelvis solelsportalen från energimyndigheten. Lokal hjälp finns i länet från energirådgivningen och kommunal hjälp kring bygglov.
Val av solcellslinstallatör
Det absolut viktigaste är att bolaget har rätt kompetens och är registrerat hos elsäkerhetsverket för “Elproduktionsanläggningar”. Det finns många regler och rekommendationer för hur solceller ska installeras. Tyvärr är det svårt för dig som konsument att känna till alla dessa regler och se om de följs på något bättre sätt än att läsa leverantörernas omdömen och titta på tidigare gjorda installationer. Kanske även på deras publika besiktningsprotokoll?
Solcellers pris, billigaste solpanelerna
De flesta stora leverantörerna av solpaneler redovisar priserna på sin hemsida. De flesta små gör det ej. Så denna jämförelse fokuserar därför på de stora leverantörerna som specificerar priserna på hemsidan. Om de inte vågar visa priser på sin hemsida, vad döljer de utöver priserna för dig?
Solceller paket
Nu till prisjämförelsen. Vi börjar med att gå igenom varje leverantör, en i taget och avslutar med en sammanställning. Alla priser är för solceller paket där paneler, inverterare, installationsmaterial och själva installationen ingår.
Jämförelsen som fanns här tidigare var från 2021.. så vi får hålla andan och vänta tills det kommer ny information här. Sorry =(
Jämförelse av solcellspaneler
En solmodul är en solcellspanel som består av anslutna solceller i en form. Dessa kallas också solpaneler. Solceller förbrukar solljus som en energikälla för att producera elektricitet. En solmodul är normalt konstruerad av ett tillräckligt antal solceller kopplade i serie för att producera den vanliga utgångsspänningen och effekten. Solmoduler sträcker sig från 450 till 600 watt. Solpaneler, även kända som solcellsmoduler, är de viktigaste byggstenarna i ett solkraftsproduktionssystem.
En enda solcellscell överför en minimal mängd elektricitet, varierande från 0,1 till 2 watt. Att använda sådana enheter med låg effekt som systemblock är dock ineffektivt. Solceller är anslutna i en solpanel på samma sätt som battericellmoduler är anslutna i ett batteribanksystem. De positiva anslutningarna för en enda cell som är ansluten till solpanelens negativa anslutningsspänning är faktiskt summan av enskilda cellers spänningar anslutna i modulserien.
Hur fungerar solcellsmoduler?
Även om de flesta är medvetna om att solceller (PV) omvandlar solljus till användbar el, är det få som är medvetna om vetenskapen bakom processen. Det kan tyckas komplicerat, men det handlar egentligen bara om ett få antal saker som sker i följd: när paneler utsätts för ljus urladdas elektroner. Låt oss ta övergripande titt på den grundläggande tekniken bakom elektrisk produktion:
Solenergiproduktion och transmission är de viktigaste stegen:
Solljus träffar solpanelerna och genererar ett elektriskt fält.
Den genererade strömmen flyter till panelens hörn och in i en ledande linje.
Den ledande linjen tar strömmen till växelriktaren, omvandlar likströmmen (DC) till (AC), växelström som används för att driva byggnader/apparater.
Eventuell ström som inte krävs flödar genom husets elsystem och ut i elnätet.
Typer av solmoduler
Följande stycken ger en mer ingående titt på de olika solpaneler som kan generera grön el. Ett brett utbud av olika typer av solmoduler finns nu tillgängliga på marknaden, vilket är resultatet av årtionden av forskning, arbete och utveckling.
De paneler som fanns hrä var från 2021, kanske kommer nya paneler här igen.. tills dess föreslår jag att du slår oss en pling på 08-27 57 47