pattern left 2 pattern right 2 hero home 1

Laddstation för elbil – Din guide till installation av laddstation hemma

Är man ny till det här med att äga elbil, och det är man ju oftast när man ska köpa laddstation för första gången, kan allting kännas rätt så förvirrande. Man vill självklart välja rätt laddstation till det bästa priset, och man vill varken betala för mycket för en medelmåttig laddbox eller välja en billig variant av dålig kvalitet som snart kommer behöva ersättas. Vi har installerat tusentals laddboxar åt privatkunder och företag, och i den här artikeln har vi samlat informationen du behöver för att göra det viktiga beslutet och äntligen få den där elbilsladdaren på plats.

Vare sig du är helt vilse eller redan har en bild av hur du ska få en laddstation installerad hemma hos dig kan vi hjälpa till – här tar vi dig igenom allt du behöver veta om att få en laddstation för elbil installerad hemma hos dig, från start till slut.

Vad är en laddstation för elbil?

När man säger laddstation talar man helt enkelt om en plats där man kan ladda elbilen. En laddstation är ofta lik en bensinmack, fast för elbilar, men kan också vara en parkeringsplats eller annan offentlig plats där man får tillgång att ladda elbilen.

En laddstation kan ha laddboxar, laddstolpar eller en mix av båda. En laddbox är en elbilsladdare som installeras mot en vägg, och en laddstolpe är en laddare som sitter på en stolpe och därför inte behöver stå mot en byggnad.

Även om fler och fler laddstationer blir tillgängliga i Sverige är det fortfarande praktiskt att ha en laddstation att komma hem till om man inte haft tid att ladda bilen under dagen. Vilket leder oss till nästa sektion; vilka laddstationer är bäst för privatpersoner?

tesla Laddbox vit tesla

Vilken laddstation är bäst?

I dagsläget är Easee Charge den bästa och även billigaste laddboxen för många privatpersoner. Easee är kraftfull, designad för det svenska klimatet och packad med smarta funktioner. Självklart kan det ock vara så att en annan laddbox passar dina behov bättre. Vill du veta mer om de laddboxar vi erbjuder kan du läsa mer i denna ingående jämförelse av de bästa laddboxarna.

När du beställer laddbox online kan du välja om du vill ha lastbalansering eller inte. Har en laddbox lastbalansering innebär att laddboxen kan använda maximala mängden ström för snabbaste möjliga laddningen utan att överbelasta strömkapaciteten. Detta innebär alltså att du utan oro kan ladda elbilen samtidigt som du har igång diskmaskin och tvättmaskin och slipper strömbrytning – lastbalansering gör så att laddboxen bara använder den ström som finns tillgänglig och aldrig mer. Vi rekommenderar att du väljer med lastbalansering, men i vissa fall behövs det inte.

En annan sak som kan vara bra att kolla på är om laddboxen du köper kommer med sladd eller bara uttag. Vilket som är bäst beror på dina behov och preferenser, men det är oavsett bra att ha koll på vilket det är du köper.

Våra elektriker rekommenderar oftast Easee Charge till den som är osäker – Easee Laddbox är ett smart alternativ med en maxeffekt på 22 kW och till ett riktigt bra pris. Om du letar efter en laddare för två bilar är Charge Amps Aura det populäraste alternativet.

Vad du behöver veta om installation av laddstation

I Sverige måste laddboxar installeras av en certifierad elektriker, så du kan inte installera en själv. Det är därför oftast praktiskt att köpa laddstationen och installationen samtidigt – i vår webbshop hittar du de laddboxar vi erbjuder med installation.

När du placerat en beställning i webbutiken kommer vi att kontakta dig för att diskutera alla detaljer och schemalägga en tid som passar. Vi kommer att ta dig igenom alla kostnader innan arbetet påbörjas och hjälper dig även med grönt avdrag. Beroende på vart du vill ha laddboxen kan vi behöva dra extra sladdar.

Det är inte mycket mer du som kund behöver veta om installation av laddbox eftersom våra experter tar hand om allt det tekniska, men har du frågor svarar vi gärna på dem.

Snabbguide: Så installerar du laddstation hemma

Att få en laddbox installerad ska inte vara krångligt, och våra certifierade och kunniga elektriker tar hand om dig från start till slut. Här är en snabb steg-för-steg guide för hur du installerar en laddstation hemma:

 1. Beställ en laddbox från vår webbshop eller kontakta oss för om du är osäker på vilken du bör välja.
 2. Vi kommer att kontakta dig om tid och andra detaljer. Vi svarar också gärna på alla dina frågor.
 3. Vi installerar laddboxen hemma hos dig! Vi tar ansvar för allting från start till slut så du kan luta dig tillbaka.

  Sammanfattning

  Att byta från vanlig bil till elbil behöver inte vara så krångligt – när du väl fått elbilsladdaren installerad hemma ska du se att det till och med är enklare en vanlig bil! Inte bara kostar elbilar betydligt mindre att ladda hemma än vanliga elbilar kostar att tanka, men de kräver dessutom mycket mindre underhåll.

  Våra elektriker gör vårt bästa för att du ska få en smidig upplevelse när du beställer laddbox från oss, och Easee Laddbox design är perfekt för de flesta som letar efter laddbox i hemmagaraget.

  Kontakta oss om du har frågor om laddbox eller installationsprocessen, eller om du vill ha gratis rådgivning.

  FAQ: Vanliga frågor om laddstationer

  Är laddstationer gratis?

  Du kan hitta gratis offentliga laddstationer på ställen som Lidls parkeringsplatser samt vissa hotell och restauranger. Du kan hitta gratis laddstationer nära dig på appar som och ChargeFinder och webbsidor som Uppladdning.nu.

  När ska man ladda elbilen?

  Det finns inga exakta regler för när du ska ladda din elbil, men eftersom din elbil laddar snabbast upp till 80% så rekommenderas det att du laddar din elbil närhelst du har chansen och den är under 80%.

  Vad kostar laddstation hemma i längden?

  Hur mycket det kostar att ladda bil hemma i längden beror givetvis på hur långa sträckor du kör med din elbil, men du kan förvänta dig betala ungefär 1,5 kronor per kWh. Om din elbil drar 2 kWh per mil och du kör en typisk 90 mil per månad betalar du alltså ca. 270 kronor per månad.

  Vilka laddstationer är billigast?

  Easee Charge Laddbox är en av billigaste och bästa laddstationerna du kan få installerad hemma. Du kan se hela vårt sortiment av elbilsladdare och pris (med installation) i webbshoppen.

  Vad är grönt avdrag för laddstationer?

  Sverige erbjuder privatpersoner avdrag för grön teknik, och en av dessa saker detta gäller för är laddstation-bidrag. När du får en laddstation installerad hemma får du ett 50% avdrag.