Du funderar på att installera solceller på ditt tak och producera egen el men något har gjort att du inte tagit beslutet än. Kanske funderar du på att vänta och se om det kommer ny teknik till lägre pris eller att få högre rot avdrag. Eller så vet du helt enkelt inte vilken leverantör du ska välja och tänker tankar som: ligger den offert jag fått rätt i pris? Finns det andra tekniska lösningar som är bättre än det förslag jag fått? Många av den här typen av funderingar och de vanligaste frågorna besvaras i vår solenergin flödar – men vart finns solcellerna?

Solenergi i Järfälla

Vilka olika sorters solceller finns det?

Poly, mono och tunnfilm är det korta svaret. Men vilka solceller fungerar bäst?

Polykristallina var fram tills för 10 år sedan den vanligaste sorten. Det mest kännetecknande för den utseendemässigt är en blåspräcklig färg. På senare år har monokristallina (kallas mono) kommit ner i pris och tagit över marknaden från poly för att de är mer effektiva och dess svarta färg matchat de flesta hustak bättre. Tunnfilm är billigare, men har också sämre verkningsgrad. Det diskuteras att tunnfilm skulle ha sämre livslängd just för att materialet är tunnare. På vissa tak kan du bara rulla ut tunnfilm och de följer takets form så att de nästan blir osynliga. De flesta tunnfilmerna har idag lite för hög halt av miljöfarliga ämnen för att det skulle vara acceptabelt i större volymer.

Det finns solceller kombinerade med solfångare (PVT) som därmed kan generera el och värma vatten samtidigt. Men det är ineffektivt och dyrt så det har inte gjort något större avtryck på marknaden.

Monokristallina solceller har senaste åren börjat integreras i tak så att själva taket är solcellen. När hela taket ska bytas eller huset byggs nytt från början så är det ett alternativ, men priserna är fortfarande betydligt högre än eftermonterade solceller. Tesla syns och hörs mycket med sitt eleganta soltak ”Solar Roof” men finns fortfarande bara i USA och priserna är som sagt en bit över mono.

Tesla Solar Roof

Vilken solcell är bäst i test för framtiden?

Om du följer nyhetsflöden inom solceller så kommer du se många genombrott inom perovskit-, nanotrådsbaserade- och DSSC-solceller. Det pågår också forskning för att kombinera olika typer av solceller i olika lager för att kunna få det ”bästa av två världar”. Ingenting tyder på att något av genombrotten kommer kommersialiseras inom någon snar framtid.

Solcellers verkningsgrad

Dagens monokristallina solceller har en effektivitet kring 20% och den ökar något varje år, 1941 när första solcellen testades var effektiviteten under 1%. Senaste åren har effektiviteten på de paneler som säljs ute i handeln ökat med ungefär 0,5% effektivitet per år. När du köper nya solceller så garanteras oftast 80% effektivitet efter 25 år. Tittar vi på verkliga siffror så är de första solcellerna i Stockholm nu 38 år gamla och producerar fortfarande 80% av sin ursprungliga kapacitet.

solcellers verkningsgrad

Sammanfattning av solcellstyper

Om du begär in 10 offerter så kommer minst 8 st vara monokristallina. Om någon offert är extra billig är det troligtvis polykristallina. Det framgår dock alltid tydligt på offerten vilken typ av avses. Om du ska få en offert på tunnfilm eller integrerade i taket så är det något du själv behöver be om.

Solcellsbranschens utveckling i Sverige

Från 2007 till 2013 sjönk priserna på solpaneler med ungefär 65%. Från 2013 till 2020 har priset sjunkit 35% och varit kraftigt subventionerade solceller. Så för bara 15 år sedan kostade solceller 8 gånger mer än idag. Det här innebär att de som installerade solceller före 2013 inte kunde göra det av ekonomiska skäl på grund av solcellernas kostnad. Sedan 2013 har det varit ekonomiskt fördelaktigt med bidrag (solcellsstöd) och idag är det lönsamt trots sänkt stöd. Kort och gott så har branschen blommat sedan 2013 och många nya aktörer har startats. De flesta är idag relativt små och lokala men några få undantag finns. De flesta stora elbolag som säljer solpaneler på sina hemsidor gör det genom samarbeten med mindre företag som utför själva installationen. De ända bolaget vi känner till som är stora ”själva” idag är Svea Solar som startade 2014 och omsatte nästan 500 miljoner år 2019 innan ett samarbete med IKEA inleddes.

Även om det ekonomiska stödet minskat senaste åren så finns det stort stöd genom exempelvis solelsportalen från energimyndigheten. Lokal hjälp finns i länet från energirådgivningen och kommunal hjälp kring bygglov. Det finns även en branschorganisation som heter Svensk Solenergi.

Val av solcellslinstallatör

Det absolut viktigaste är att bolaget har rätt kompetens och är registrerat hos elsäkerhetsverket för “Elproduktionsanläggningar”. Det finns många regler och rekommendationer för hur solceller ska installeras. Tyvärr är det svårt för dig som konsument att känna till alla dessa regler och se om de följs på något bättre sätt än att läsa leverantörernas omdömen och titta på tidigare gjorda installationer.

Solcellers pris, billigaste solpanelerna

De flesta stora leverantörerna av solpaneler redovisar priserna på sin hemsida. De flesta små gör det ej. Så denna jämförelse fokuserar därför på de stora leverantörerna som specificerar priserna på hemsidan. Om de inte vågar visa priser på sin hemsida, vad döljer de utöver priserna för dig?

Eftersom att alla system skiljer i effekt och ingående utrustning så har vi valt det system som är närmast 10 kWh och sedan räknat om för att motsvara exakt 10 kWh. Så om priset nedan är angivet 100 000 kr men att förslaget från leverantörens hemsida är 11 kWh så bör priset vara ungefär 110 000 kr för detta system, men för jämförelsens skull jämför vi äpplen mot äpplen så gott det går.

Solceller paket

Nu till prisjämförelsen. Vi börjar med att gå igenom varje leverantör, en i taget och avslutar med en sammanställning. Alla priser är för solceller paket där paneler, inverterare, installationsmaterial och själva installationen ingår.

SVEA renewable solar AB (Svea Solar)

Stor geografisk täckning i större del av Sverige, Nederländerna, Belgien och Tyskland.
Erbjuder 4 olika sorters solceller. Den billigaste Essentials, den snyggare Design, den mer effektiva Pro och tak med integrerade solceller kallat Power Roof. Den de oftast föreslår är Design som är prisvärd och snygg. 29 st 360w paneler (10 440 watt) med Solar Edge optimerare för 122 688 kr. Den billigare varianten kostar 117 250 kr och den dyrare 182 500 kr.

Omräknas alla ovan priser så att alla alternativ motsvarar 10 kWh får vi följande priser på Svea Solars solceller:

Svea Solar solcellspaket Optimerare Pris
Design ingår 117 517 kr
Pro ingår 167 816 kr
Essentials   109 273 kr

IKEA Solceller Solstråle

September 2019 började IKEA Sverige marknadsföra solceller IKEA från Svea Solars solceller under namnet Solstråle basic och solstråle plus. Solstråle har sedan några år tillbaka funnits i en handfull andra europeiska länder och är en satsning för miljön från IKEAS sida.

Solstråle plus med 18 paneler (ca 32 kvm) på 360 watt vardera ger en systemeffekt på 6,48 kWp för 102 842 kr.

Omräknat till 10 kWp får vi följande pris på IKEAS solceller:

Ikea solcellspaket Optimerare Pris
Solstråle Plus Nej 158 707 kr

Nibe solceller

Nibe levererar solceller i paket om 10 paneler på 320 watt vardera. Du kan därmed välja själv från 3,2 kWp upp till 16 kWp, vilket bör täcka upp de flesta småhus behov. Panelerna är av typen half cell all black och inverteraren av fabrikatet Goodwe.

Väljer vi paketet 9,6 KW på hemsidan står priset 120.000 kr. Går vi genom kalkylatorn får vi istället priset 135 515 kr. Känslan är att det är något som inte ingår i paketpriser men som ändå behövs, vi har ställt dem frågan och uppdaterar om/när vi får svar. Tillsvidare räknar vi med det lägre priset, kalla mig för snäll om du vill =)

Omräknat till 10 kWp får vi följande pris på solceller från NIBE:

solcellspaket Optimerare Pris
Nibe ingår 158 707 kr

Järfälla Energi

Det lokala elbolaget i Järfälla, norr om Stockholm, är perfekt för dig som bor i eller nära Järfälla. Järfälla Energi erbjuder två olika paket. BAS för dig som letar efter de billigaste solcellerna, STANDARD för de flesta som vill ha en bra balans av elegant svarta solceller med hög säkerhet och möjlighet till övervakning på panelnivå. STANDARD finns med olika panelmått för att kunna maximera effekten på en begränsad yta.

BAS paketet med 30 paneler på 335 kWp ger systemeffekten 10,1 kWp för 113 500 kr medans standardpaketet med optimerare går loss på 139 378 kr för 30 paneler och 10,8 kWp.

Omräknat till 10 kWp får vi följande pris på solpaneler från Järfälla Energi:

Järfälla Energi Solceller Optimerare Pris
Bas tillval 112 728 kr
Premium Design ingår 129 053 kr
Max ingår 130 156 kr

Otovo

En solcellskalkylator som jag ödmjukt kan säga har förbättringspotential. Ett norskt bolag som etablerat sig i Sverige och ägs av personalen tillsammans med investerare från Norge samt Axel Johnsson. Otovo erbjuder tre olika paket, det billiga med blåa paneler, premium med svarta 325W paneler och Performance på 375W.

Det billigaste paketet för endast 88 780 kr, premium för 95 076 kr och Performance för 175 073 kr. När vi räknar om priserna för att motsvara 10 kWp så är plötsligt Premium det billigaste alternativet. Det är nog anledningen till att det inte säljs blåa paneler i Sverige längre. Dyrt och fult.

Omräknat till 10 kWp får vi följande pris på solpaneler från otovo:

Otovo solpaneler Optimerare Pris
Standard (blå) tillval 121 616 kr
Performance tillval 178 646 kr
Premium tillval 111 854 kr

Fortum Solceller

Bolaget behöver nog ingen större presentation. Finskt bolag som omsätter 5 miljarder euro med 1 miljard i vinst. Den solpanel de rekommenderar var en av marknadens sämsta 2017, och det är den enda leverantören som inte uppdaterat priserna sedan solcellsstödet ersatts av grön rot. Att jämföra dessa gamla uppgifter med alla andra är inte helt rättvist, men det återspeglar kanske fortums prioriteringar? =)

Panelerna är Jinko 270W Poly med optimering (Solar Edge). De erbjuder bara ett system (men fritt antal paneler). Jag har varit snäll igen och räknat om deras priser med 15% rot så att ett paket med effekten 10 260w kostar 141 379 kr.

Omräknat till 10 kWp får vi följande pris på solpaneler från Fortum:

Fortum solcellspaket Optimerare Pris
Jinko 270W ingår 137 796 kr

 

EON Solceller

Tyskt bolag som omsätter 40 miljarder euro med 4 miljarder i vinst. Ansvarar för elnätet i Södra Uppland (UPS) som täcker Järfälla, Kungsängen, Upplands Väsby och Bålsta.

Solcellserbjudandet (utöver rätt bra tevereklamer) är tre paket. Bas med blåa JA Solar 280W poly, Standard med JA 320W mono och Premium med sin egna panel Aura 330W. Den blå panelen hamnar väldigt nära Standard i pris och det är nog få som vill betala extra bara för att få 10W extra i premium. De flesta väljer nog helt enkelt Standard. Snyggt, prisvärt och effktivt.

Bas kostar 116 000 kr för 9,15 kWp

Standard kostar 138 000 kr för 10,47 kWp

Premium 152 000 kr för 10,770 kWp.

Omräknat till 10 kWp får vi följande pris på solpaneler från EON:

EON solcellspaket Optimerare Pris
Bas tillval 112 728 kr
Standard ingår 129 053 kr
Premium ingår 130 156 kr

Vattenfall Solceller

Ett bolag som är helägt av Svenska Staten och omsätter 160 miljarder SEK. Tillhandahåller 2 olika paket. Premium Design och effekt. Tittar man bara på prissidan framkommer ett tredje pris, vi tar med det också, även om det är snarlikt de andra paketen.

Effekt kostar 124 717 kr för 10,6 kWp

Premium Design kostar 124 714 kr för 10,2 kWp

Trina 330W kostar 125 577 kr för 10,5 kWp

Omräknat till 10 kWp får vi följande pris på solpanel från Vattenfall:

Vattenfall solcellspaket Optimerare Pris
Effekt tillval 117 655 kr
Premium Design tillval 122 269 kr
Trina 330W tillval 119 597 kr

 

Sammanställning

de billigaste paketen med solpaneler:

Företag Pris Cell Optimerare kWp Pris för 10 kW Elförbrukningsmätare
Fortum 141 379 kr mono ingår 10 260 137 796 kr  
EONPro 116 000 kr poly tillval 9 150 126 776 kr  
Essentials   109 273 kr        

 

 

 

Billigaste solcellerna sammanställning pris

Sammanfattning mellan mittenpaketen(det som oftast rekommenderas och köps)

Bästa solcellerna prisjämförelse

Sammanfattning mellan de dyraste paketen,

lite oklart vad som faktiskt är bättre än mellan-paketen…kanske en psykologisk grej att ha 3 alternativ för att kunden ofta väljer det i mitten som då framstår som mer prisvärt?

dyraste solcellerna sammanfattning