Vanliga frågor vid köp av solceller

Solceller Bloggkategori
By jonathan

Vad kostar batteri till solceller?

Det är den fråga vi brukar få.. men ofta är det inte vad det kostar som är den stora frågan. Batteri kostar mellan 50 och 100 000 kr beroende på hur mycket utrymme det finns i hushållet för grön teknik. Så oftast är det först aktuellt med batteri året efter solceller och laddbox.

För 50 000 kr (efter grön teknik) så får du 5kWh batteri installerat och klart. För 95 000 kr får du (förutsatt att ni är två skattebetalare som äger huset och har utrymme för grön teknik) istället ca 10kW batteri.

Hybridväxelriktare är allra oftast begränsade till maximalt 10kW växelriktare med två st MPPT:er på två strängar. Det blir ungefär 36 st paneler. Vill du ha större system behöver du köpa flera växelriktare eller ta en större som inte har stöd för batteri.

Batteriet har lite olika möjligheter… 

Maximerad egenproduktion

Laddar när solen lyser mer än vad huset förbrukar och ger tillbaka elen när huset förbrukar mer än solen ger. Det här läger gör i regel att du får en högre elräkning varje månad än vad du hade fått utan batteri. Men känslan av att leva på sin egen el är maximal.

Tidsstyrning (nedan är ett exempel)

Ladda kl 02-04

Tömma 07-09

Tömma 16-22

Tiderna gäller ”förevigt” året runt och kan endast ändras av mig som installatör

Smart med HomeAssistant

Baserat på elpris så väljer batteriet när det ska laddas och laddas ut. Kan göra det flera gånger per dag för att tjäna pengar åt dig. HomeAssistant är en mjukvara för smarta hem som installeras på en raspberry. Du behöver vara engagerad för att få det att fungera som du vill. Billigt men du behöver lära dig allt i forum och liknande. Går inte att betala någon för att hjälpa dig. Räkna gärna på återbetalningstid. Ex. om du kan tjäna 1kr per kWh och du kan tömma 10 kWh batteri 365 gånger per år så tar det alltså ungefär 26 år att få tillbaka investeringen.

Sälja stödtjänster till Svenska Kraftnät

Det här är något som jag tror mycket på. Men det är i tidigt stadie. I dagsläget vet jag bara om checkwatt som administrerar det som händer mellan batteriet och elnätet. Just nu släpper de bara in Sungrow växelriktare då de ger mer pengar än huawei.

Ja, nu har du lärt dig allt du behöver veta om batteri tror jag..  Enligt checkwatt ska du då få ca 2000 kr/mån för att sälja stödtjänster. (då får du alltså inte använda batteriet själv) Om beräkningen stämmer så är det en bra affär för dig tycker jag.. men allt är riskabelt när det är nytt, high risk high reward. Kanske minskar intäkterna med tiden när fler ansluter sig.

Klarar växelriktaren island mode, ödrift, off-line läge?

Ja, de flesta växelriktare gör det, dock så behöver en “backuplåda” köpas till för ca 10 000 kr. I verkligheten är det dock inget som används i Sverige. Största anledningen är att vi har höga krav på jordningen. Vi ska alltså slå ner kopparspätt på din tomt på lite olika platser och mäta och mäta och mäta tills vi fått tillräckligt bra jord. Det är ett arbete som inte går att lämna fast pris på utan någonstans mellan 30.000 kr och oändligheten… eller säg 100 000 kr.. mer än så bör vara maximal otur. Alla växelriktare förutom SolarEdge levererar bara ström på en fas vid strömavbrott. Jag tror tanken är god. Ryker elen så vill du nog inte att batteriet ska slukas av värmepumpen på 30 minuter.. hellre att ha belysning en hel dag.

Har ni paneler med mer effekt?

Om vi tittar på tre olika paneler. 390W, 410W, 450W och 495W. Vi har märkt att många då vill ha panelen som ger mest effekt. Det är inte tanken med de olika panelerna. Panelerna kostar lika mycket per watt och ger lika mycket effekt per kvadratmeter. (ca 21% effektivitet) Skillnaden är storleken. 385W 104x172cm hög. 410W 113×172. 450W 113×190 och 495W 113×210. Måtten på ditt tak avgör vilken panel som kan täcka störst yta. Och 495W panelen väger 27kg, så för att bära den panelen behöver två personer bära den för att följa lagar och regler, som vi gör. Det i sin tur gör att priset för dig som kund antingen blir att du måste anlita ett företag som inte följer lagar och regler eller att det blir orimligt dyrt. Vi rekommenderar därför inte 495W paneler eller större.