Så här laddar du din elbil med laddstolpe på en laddstation

Elbilsladdare
By jonathan

Har du precis skaffat en elbil kan det kännas något överväldigande när frågan om hur bilen ska laddas kommer upp. Till skillnad från när du behöver tanka en bensindriven bil och kan hitta en bensinmack i varje hörn kan det vara mer utmanande att hitta en laddstolpe för elbilen när du behöver en – och dessutom behöver du ladda elbilen oftare än du behöver tanka en vanlig bil.

Det finns några olika sätt att ladda bilen som är bra att känna till eftersom du kommer att vilja använda olika sätt att ladda elbilen beroende på situationen. Var du kan hitta laddstationer, hur du installerar en laddbox i ditt hem, och hur mycket en elbil brukar kosta i drift är saker vi kommer att gå igenom i den här guiden för nya elbilsägare.

Om den här artikeln

Den här artikeln kommer att lära dig allt du som ny elbilsägare behöver veta om att ladda elbilen i alla situationer. Vi börjar med att gå in på hur och var du kan ladda din elbil, bland annat om hur du hittar laddstationer när du reser och sedan pratar vi om hur du kan göra för att få en laddstation installerad i ditt eget hem. Efter att ha listat fördelar och nackdelar med de olika laddningsmetoderna som finns svarar vi på några vanliga frågor om saken och avslutar med en sammanfattning.

Vad är skillnaden på en laddstolpe, laddbox och laddstation?

Innan vi går in mer i detalj på hur man laddar en elbil, låt oss förtydliga vad dessa ord betyder och hur de skiljer sig från varandra.

En laddbox är en laddare som är installerad på väggen. En laddstolpe är en laddare som monteras på en stolpe. En laddstation är en plats där du kan ladda elbilen och där det finns en eller flera laddare för elbilar. En laddstation kan ha laddboxar eller laddstolpar; det är en plats där du kan ladda elbilen helt enkelt. Många använder dock de olika orden för samma sak, dvs den sak som krävs för att ladda din elbil.

Hur laddar man sin elbil?

Det finns tre olika sätt du kan ladda din elbil; hemmaladdning, destinationsladdning och snabbladdning. Här är allt du behöver veta om de olika alternativen.

Hemmaladdning med laddbox

Hemmaladdning är, precis som det låter, när du har en laddstation hemma hos dig. För att ladda din elbil hemma behöver du först få en laddbox installerad. Det finns många olika val av laddboxar, och alla har olika funktioner och maxeffekter. Du kan köpa en laddbox för hemmabruk med en maxeffekt upp till 22 kW. Hemmaladdning är praktiskt och bekvämt eftersom du slipper planera i förväg och kan ladda upp bilen varje gång du kommer hem.

Fördelar med hemmaladdning:

 • Bekvämt att kunna komma hem och ladda upp bilen.
 • Du kan lämna bilen på laddning över natten.
 • Billigt pris på el.

Nackdelar med hemmaladdning:

 • Att beställa hem en laddbox kan vara ganska dyrt.
 • Tar ofta många timmar tills elbilen är fullt laddad.

Destinationsladdning med laddstolpe

Det kan vara på en parkering utanför ett köpcentrum, på arbetsplatsen eller någon annan offentlig plats där du hittar destinationsladdning. Vanligtvis är dessa laddstolpar inte så väldigt höga i styrkan utan är bara designade för att du ska kunna fylla på några procent medan du gör något annat; laddstationen är inte huvudpunkten.

Fördelar med destinationsladdning:

 • Parkera och koppla i sladden medan du gör något annat.
 • Praktiskt sätt att hålla batteriet laddat utan att du behöver anstränga dig.
 • Är det en arbetsplats som erbjuder laddning gratis behöver du inte ladda bilen hemma.

Nackdelar med destinationsladdning:

 • Lägre maxeffekt.
 • Kostnaden varierar.
 • Ibland behöver du ett förbeställt laddkort eller en app.

Snabbladdning på laddstation

En station för snabbladdning är alltså en plats dit man åker specifikt för att ladda elbilen och de är är ganska lika en bensinstation. Här har laddstolpar väldigt höga effekter, ofta så högt som 50-150 kW. När du laddar din bil med snabbladdning behöver du sällan ladda mer än en halvtimme för att din bil ska ha laddat 80%. Snabbladdning på en laddstation är alltid DC, alltså likström som förs över direkt till bilens batteri utan omvandling i bilen.

Fördelar med snabbladdning:

 • Bilen laddas upp väldigt snabbt.
 • Perfekt för långa resor eftersom de snabbladdning ofta finns på bensinstationer eller nära stora vägar.
 • Många leverantörer med snabbladdare erbjuder praktiska abonnemang.

Nackdelar med snabbladdning:

 • Kan kosta en del beroende på stationen.
 • Ibland behöver du ett förbeställt laddkort eller en app.

Vilket är det billigaste sättet att ladda elbilen?

Borta bra men hemma bäst? Tja, så kan det vara, men inte nödvändigtvis. Det bästa skulle dock kunna vara om din arbetsplats erbjuder gratis laddning. Om din arbetsplats inte erbjuder gratis laddning är det oftast billigast att ladda din elbil hemma. Vissa offentliga laddningsstationer är gratis vilket också är utmärkt om det finns nära där du bor.

Att ladda din bil hemma kommer med en engångskostnad med installationen av en laddbox, men efter det är laddning väldigt billigt. Vanligtvis så kostar elektricitet ungefär 1,5 kronor per kWh, och en elbil tar vanligtvis 1-3 kWh per mil. Det blir alltså en kostnad på 1,5-4,5 kronor per mil. Om man jämför det med en vanlig bensindriven bil som drar en halv liter bensin per mil med en bensinkostnad på 20 kronor blir det 10 kronor per mil vilket är betydligt billigare.

Hur snabbt laddas en elbil?

Hur snabbt din elbil kommer att ladda beror på batteriet på den specifika bilen, maxeffekten på laddaren du använder och hur urladdad bilen är. Du kan räkna ut laddtiden genom att dela batteriets kWh med laddarens kW och subtrahera hur laddad bilen redan är.

Har din elbil t.ex. har ett batteri på 50 kWh och laddaren en maxeffekt på 11 kW blir det 50 delat på 11 vilket blir ungefär 4.54. Om bilens batteri redan var 20% behöver batteriet alltså bara ladda 80%, så vi multiplicerar 4.54 med 0.8 vilket blir 3.632. Det kommer alltså att ta minst 3,6 timmar att ladda bilen.

Det är dock så att bilen laddar snabbast när den är tom, vilket innebär att det mest effektiva är att du laddar den upp till 80% och laddar ofta snarare än länge om du är på en resa eller liknande. 

Vädret påverkar också hur snabbt bilen laddar; ett varmt batteri laddar snabbare.

Hur hittar jag en laddstolpe nära mig?

Det finns två sätt att hitta någonstans att ladda; genom att använda din bils inbyggda navigeringssystem eller genom en utomstående app.

För att hitta en laddstation med den inbyggda navigeringen klickar du dig helt enkelt fram till valet att hitta laddstationer nära dig. Exakt hur detta går till kommer att se lite olika ut beroende på din modell men det går att hitta online och i användarguiden som kom med ditt köp av en elbil.

Det kan ibland hända att navigeringen inte alltid är uppdaterad, eller så vill du helt enkelt planera resan innan du ens stiger in i bilen. Då går det utmärkt att använda en app för det ändamålet.

Det finns många appar designade för att hjälpa dig hitta ställen du kan ladda din elbil, inklusive Laddkartan, Laddkoll, Chargemap och ChargeFinder. Du kan dessutom använda navigeringsappen du redan har installerad; Google Maps.

Leverantörer av laddstolpar och laddstationer

Nätverket av laddstolpar och laddstationer fortsätter att växa snabbt. Här är de största leverantörerna i Sverige.

Mer

Mer är ett av de största nätverken i Sverige och de fortsätter att expandera. De erbjuder gratis laddbricka och laddar du mycket kan du välja ett abonnemang för att få ut mer av pengarna – dessutom utan någon bindningstid. Du kan välja att använda mobilappen Mer mobilapp och helt skippa laddbrickan om du föredrar det. 

Mer erbjuder snabbladdare med effekt på 50 kW, vilket är nog för att ta en elbil från 0% till 80% på 15 till 30 minuter, beroende på modellen. Normalladdare som erbjuds av Mer har en maxeffekt på 22 kW.

InCharge

Med över 21 000 publika laddpunkter i Europa är InCharge är ett annat stort nätverk värt att hålla koll på. 4000 av dessa laddpunkter finns i Sverige, och nya läggs till varje år. Du kan hantera laddkort och se din laddningshistorik både på mobilappen och webbsidan.Appen visar dig även de närmsta laddstationerna samt pris. Du kan betala med betalkort genom appen eller med en dedikerad laddbricka.

Detta nätverk erbjuder destinationsladdare med en effekt av 3,7 kW-43 kW, snabbladdare med en effekt på 50 kW och högeffektsladdare med en effekt på 120+ kW.

Circle K

Circle K har nyligen påbörjar att bygga ett nätverk av laddstationer i Sverige.Med sina egna supersnabbladdare – i 2019 delade de med sig om målet att Circle K ska bli störst inom elbilsladdning. Circle K erbjuder ultrasnabbladdare med effekter på 150 kW till 300 kW och snabbladdare med effekt på 50-60 kW.

Tesla Supercharger

Tesla Supercharger är ett nätverk av laddstationer för elbilar som de flesta känner till. Nätverket har växt stadigt sedan det introducerades 2012, och nu finns det mer än 30 000 Superchargers runt om i världen vilket gör Tesla Supercharger till det globalt största snabbladdningsnätverket. I Sverige finns det ca. 60 laddningspunkter från Tesla Supercharger.

Med effekter upp till 250 kW är Teslas laddare designade för snabbladdning och kan ofta ladda bilen från 0 till 80% på 15-30 minuter. Du kan hitta laddstolpar nära dig, granska laddning och hantera betalning i Tesla-appen.

Ionity

Ionity är ett annat stort nätverk av laddstolpar du kan hitta i Sverige. De har 250 laddstolpar och finns på många platser. Du kan hitta dessa höghastighetsladdare på IKEA, Shell, Arlanda flygplats och mer. Med effekter upp till 350 kW kan du ladda upp bilen på under en halvtimme, och betalning sker enkelt genom bankkort eller IONITY-appen som finns både för iPhone och Android.

E.ON

E.ON låter dig enkelt ladda på publika laddare från E.ON och deras partners med betalning direkt från deras laddkort. Det går att ladda ner E.ON Drive appen för att hitta laddstationer nära dig. E.ON erbjuder även ett program för bonuskunder, utan månadsavgift, som ger dig speciella rabatter. E.ON har snabba laddstolpar från under 43 kW till supersnabba laddare från 50 till 350 kW.

Fortum Charge & Drive

Fortum Charge & Drive har över 2700 uppkopplade laddstolpar i Norden – varav cirka 900 är snabbladdare. Du kan enkelt hitta alla laddare i nätverket genom Fortum Charge & Drive-appen som fungerar både på iOS och Android. Med appen kan också starta laddningar, se tidigare aktivitet och betala. Du kan även välja att betala med en laddbricka från Fortum Charge & Drive eller SMS.

Hur man får en laddstolpe installerad hemma?

Att få en laddstolpe installerad hemma kostar visserligen en del när du betalar för laddboxen och installationen, men i längden kan du spara pengar eftersom du slipper använda offentliga laddplatser som oftast tar ut en betydligt högre kostnad än vad elektriciteten du betalar för hemma kostar.

Här hittar du en guide till allt du behöver veta när du väljer en laddbox och en jämförelse av några av de bästa alternativen för dig som vill ha laddstolpe hemma.

Laddstation eller laddbox: vad passar

dig?

En laddstation består av ett antal laddstolpar där allmänheten snabbt kan ladda sina fordon till en merkostnad. Stationerna passar perfekt under längre resor men det är inte aktuellt att installera laddstation hemma. En laddbox däremot, den gör det möjligt att på ett säkert och bekvämt sätt ladda bilen hemifrån, utan att behöva konkurrera om tid och plats.

Vad kostar det att ladda en elbil på laddstation

En laddstation kostar en hel del att upprätta och underhålla. Till skillnad från enskilda laddplatser så behöver en laddstation ett ordentligt kundunderlag för att vara värd investeringen. Men även om du skulle råka få en laddstation alldeles runt knuten så kommer ett vardagsnyttjande av den i längden att kosta mer, både i tid och i pengar, jämfört med en laddbox.

En laddbox kan däremot enkelt installeras i hemmet och garanterar en trygg plats där din bil kan laddas till en bråkdel av kostnaden per kWh jämfört med en laddstation.

Framtidsutsikter för ”elmacken” som koncept

Laddbara fordon vinner i popularitet eftersom de idag är konkurranskraftiga inom samtliga områden av vikt, vilket såklart inkluderar ekonomi och bekvämlighet. Omställningen i Sverige går med rasande fart, sett till antalet nyregistrerade bilar så utgörs idag nära nog hälften av laddbara fordon. Men hinner infrastrukturen med?

En framtida laddstation

Kundunderlaget styr idag marknadsutbudet snabbare än någonsin; tack vare ett antal finurliga appar kan utbud och efterfrågan enkelt mätas i realtid. För dig innebär detta att du smidigt kan hitta en laddplats då du är ute och reser, eller besöker lantstället. Genom att använda en lokaliseringsapp för laddplatser kan du välja vilken typ av laddplats du vill använda, samt se hur många lediga platser det finns. Under dessa förutsättningar blir en laddstation för din elbil svårslagen, dess hastighet och tillgång motiverar priset med råge. Dessutom gör den utförliga statistiken det enkelt för bolagen att veta var de ska bygga fler laddstationer.

Vad väljer de flesta att göra?

Bensinstationer som geografiskt decentraliserade mötespunkter behövdes av tekniska och säkerhetsmässiga skäl. Tack vare hur elutbudet ser ut väljer dock de allra flesta ägare till laddbara fordon att ladda dem hemma eller på arbetsplatsen. För att optimera elöverföringen samtidigt som säkringar och nätverk skyddas bör man dock installera en laddbox.

Vad ligger till grund vid val av plats för en laddstation?

Vill man resa långt med elbil blir som sagt en geografiskt välplacerad laddstation en nödvändighet. Även fast det finns en uppsjö av företag och myndigheter som erbjuder laddplatser med billig eller till och med gratis laddning så är hastigheten som kan uppnås vid en specialiserad laddstation av nödvändighet ofta oslagbar. Eftersom du enkelt kan hitta en ledig plats vid en laddstation med en app, kan infrastrukturen planeras synnerligen effektivt.

Laddboxen som alternativ till en laddstation

En laddbox låter dig fylla på batteriet utan stress – och med garanterad plats – under tiden som du vilar i hemmet eller arbetar på kontoret. Dessutom är det idag enklare och billigare än någonsin att få en högkvalitativ laddbox installerad. Processen är standardiserad och kvalificerar sig som grön teknik till skattereduktion. Ett särskilt populärt val är Easee laddbox som passar alla typer av elbilar och strömförsörjningar

Fördelar och nackdelar med en laddstation

Fördelar

 • Gör längre resor med privat elbil möjliga.
 • Erbjuder snabbare laddningstider än många allmänna laddplatser.
 • Låter dig optimera ditt resande genom behändiga appar.

Nackdelar

 • Blir, jämfört med en laddbox, i längden dyrare då byggnation, uppehåll och vinstintresse tvingar upp laddkostnaden.
 • Saknar i dagsläget gemensam standard för betalning, vilket påbjuder dig som kund att nyttja en uppsättning med olika laddkort.
 • Tillgång garanteras inte i glesbygd eftersom kundunderlaget styr marknaden

FAQ: Vanliga frågor om laddning av elbilen med

laddstolpe eller laddbox

Behövs en laddstolpe hemma?

De flesta elbilsägare kommer förmodligen att föredra att ha en laddstation hemma, men du kanske inte behöver en ifall du vanligtvis bara åker korta sträckor eller har en laddstation på jobbet. Räkna ut hur mycket batteri som används under en vanlig dag och hur långt tid det kommer att ta att ladda upp bilen igen för att avgöra om du behöver en laddstation hemma hos dig. Det rekommenderas inte att du laddar din elbil med ett vanligt uttag då uttaget kan bli överbelastat och detta kan skapa brandrisk.

Är elbilar dyrare eller billigare i drift än vanliga bilar?

Elbilar brukar vara betydligt billigare i drift än bensin- och dieseldrivna bilar. Anledningen är inte bara att elektricitet är billigare än bensin och diesel som bränsle utan även att en elbil kräver mindre underhåll än en bil med en vanlig motor.

Hur kan jag hitta laddstolpar och laddstationer?

Det bästa sättet att hitta en laddstolpe nära dig är med hjälp av en app på din telefon. Du kan ladda ner en dedikerad app, t.ex. Laddkartan, ChargeFinder eller InCharge, som kan visa dig vart nära laddstationer är. Du kan också söka efter laddstationer på Google Maps. Elbilar har dessutom ofta inbyggt GPS som kan leda dig till en nära laddstolpe.

Behöver jag ta med mig en sladd för att ladda bilen på vägen?

Många snabbladdningsstationer har fasta kablar med Typ 2-uttag, som passar de flesta elbilar i Europa. På vissa parkeringsplatser och allmänna platser som erbjuder en laddstolpe behöver du dock ha en egen sladd, så det är bäst att du äger och tar med sladd för att alltid kunna ladda var som helst.

Sammanfattning

De första bra nyheterna är att även om laddning kan kännas lite krångligt i början så vänjer man sig snabbt. Det kommer inte ta långt tid tills det känns lika naturligt som att tanka din bensintank. Och när man väl har lärt sig vart laddningsparkeringar och stationer finns i staden och fått laddboxen installerad hemma är det något man inte längre behöver tänka på.

Att ladda elbilen blir dessutom enklare och bekvämare hela tiden – både därför att batteritiden på elbilar förbättras och att fler och fler laddstationer blir tillgängliga i Sverige.