Guide – Laddbox, Elbilsladdare, laddstolpe, laddstation

Elbilsladdare
By jonathan

Det finns många fördelar med att ha en elbil, det inte minst när det kommer till elbilsladdning. Du kan spara både pengar och värdefull energi genom att ladda elbilen på en laddningsstation, och många av dagens elbilar kommer också med många smarta funktioner och moderna egenskaper. Samtidigt kan det trots elbilarnas utveckling vara lite av en utmaning att hitta tillgängliga laddstationer. Att hitta en bensinmack, där du kan tanka en bensindriven bil, är oftast betydligt lättare. Denna bil behöver du inte heller tanka lika ofta som du behöver ladda en elbil med ström.

Värt att nämna är dock att utbudet av och tillgången till laddstationer och olika laddningsmöjligheter för elbilar blir bredare och bättre för varje år som går. Idag finns det därmed flera olika valmöjligheter att välja mellan då du behöver ”tanka” din elbil. Beroende på vilken situation du befinner dig i kommer de olika tillvägagångssätten för elbilsladdning vara olika bra.

Komplett guide för elbilsägare – vi listar allt om elbilsladdning

I denna elbilsguide kommer vi gå igenom allt som du som elbilsägare bör veta om, och det inte minst när det kommer till att ladda din elbil. Vi kommer bland annat gå igenom hur och var du kan hitta laddstationer i Sverige, vilka olika tillvägagångssätt det finns för elbilsladdning, hur mycket en elbil kan kosta i drift, samt hur du kan gå till väga för att få en laddningsstation till bilen installerad i hemmet.

Oavsett om du är nybliven elbilsägare eller om du funderar på att köpa en elbil hoppas vi att denna elbilsguide kan komma till stor användning för dig. Här finns rum för alla olika erfarenheter, kunskapsnivåer, intressen och funderingar när det kommer till elbil och laddning av elbil. Häng på!

Olika valmöjligheter för elbilsladdning – hur kan jag ladda min elbil?

Att äga och ha tillgång till en elbil kommer med många fördelar. Det är bland annat bättre för miljön, du kan spara en hel del pengar, och så har du även möjligheten att ”tanka” din bil direkt i hemmet. Flertalet av de elbilar som finns på marknaden idag är även utrustade med väldigt moderna och smarta funktioner, som både underlättar och förbättrar bilägandet.

Något som däremot fortfarande kan vara lite trixigt är just det här med elbilsladdning. Det är inte en självklarhet att man har en egen laddningsstation att tillgå hemma, och när man är iväg kan det vara svårt att hitta en ledig laddstolpe. Utbudet av laddstationer längs vägarna kan också vara rätt bristande i vissa delar av landet.

Se till att vara påläst och medveten för att undvika problem

Värt att nämna är ju att det finns många som idag tar sig fram med elbil utan problem. Så länge man har läst på lite kring ämnet och är medveten om vad det krävs av en själv som bilägare och bilförare behöver det inte innebära några omfattande svårigheter.

Ser man dessutom till att ha koll på vilka olika valmöjligheter man har att välja mellan när det kommer till elbilsladdning i olika situationer behöver det inte vara svårare att äga och köra en elbil än vad det är att äga och köra en bensindriven bil. Utvecklingen av elbilar är också i konstant rullning och tillgängligheten kommer därmed med stor sannolikhet bara bli bättre och bättre med tiden.

Laddstolpe, laddbox och laddningsstation

När det kommer till de olika alternativ som finns att välja mellan då man ska ladda elbil på en laddstation idag kan vi rent konkret säga att det finns tre olika valmöjligheter; laddstolpe, laddbox och laddningsstation. Nedan följer en kort sammanfattning av de tre alternativen för hur du kan ladda en elbil.

Laddstolpe

En laddstolpe är en form av elbilsladdare som monteras på en stolpe. Detta är det vanligaste alternativet av laddningsstation till bil på offentliga laddstationer. Även privatpersoner som inte har en husvägg nära bilen kan välja att gräva ner en stolpe och sätta på en laddbox och vipps så är det alltså en så kallad laddstolpe.

Laddbox

En laddbox är en form av laddare för elbil som monteras och installeras på väggen. Detta är det vanligaste alternativet av laddningsstation vid hemmabruk och för bostadsrättsföreningar. Ibland monteras de på vägg och ibland på stolpe.

Laddningsstation

En laddningsstation kan vara både en laddstolpe och en laddbox. Detta är alltså en plats där elbilen kan laddas, antingen en eller två elbilar samtidigt. Beroende på om det gäller en laddningsstation med laddstolpe eller laddbox – eller båda alternativen – kan elbilsladdningen se lite olika ut. Ofta omnämns en laddningsstation som snabbladdning. Då laddar bilen direkt med DC. Ofta i hastigheter 50-350kW jämfört med 3-22kW hemma.

Att ladda elbil – hur gör jag?

Beroende på vilken laddstation som finns placerad på den plats där du erbjuds elbilsladdning kommer laddningen av bilen se olika ut. Generellt sätt brukar man prata om tre tillvägagångssätt då man vill ladda sin elbil; snabbladdning, hemmaladdning och destinationsladdning.

Snabbladdning av elbil på laddningsstation

En station med tillgång till snabbladdning för elbil skulle kunna förklaras som elbilarnas motsvarighet till bensinstation. Det vill säga, de stationer som erbjuder snabbladdning är som en ”tankstation” för eldrivna fordon, speciellt tillägnat för att du ska kunna ladda din elbil. Det framförallt när du är ute och reser och vill att laddningen ska gå snabbt.

Dessa platser är specifikt försedda med högeffektiva laddstolpar som ser till att du snabbt och effektivt – ofta inom loppet av 30 minuter – kan förse din elbil med tillräckligt mycket ström för att du ska kunna köra vidare en bra sträcka. Detta många gånger uppemot 80% av dess energi.

Laddstolparna som finns på dessa snabbladdningsstationer i Sverige kan många gånger leverera en effekt på minst 150 kW. Somliga av dessa är ultrasnabba och har en effekt på upp till 350 kW. Det är den främsta anledningen till att elsbilsladdningen kan göras så effektiv.

Olika elbilar kan dock ta emot olika stor effekt. Detta, samt väder och bilbatteriets temperatur, påverkar hur snabbt just du kan ladda din bil. De laddstolpar som finns på stationer för snabbladdning ser däremot alltid till att strömmen förs över direkt till bilens batteri. Det krävs därmed ingen omvandling av energi i bilen och går då snabbare.

Fördelar med snabbladdning på laddstationer

 • väldigt snabbt och effektivt
 • laddstationerna finns ofta tillgängliga nära stora vägar, i tätorter eller på bensinstationer
 • du behöver sällan vänta mer än 30 minuter för att ladda uppemot 80% av bilens batteri

Nackdelar med snabbladdning på laddstationer

 • Kan vara rätt dyrt att snabbladda
 • Kan vissa gångar krävas en specifik ladda elbil app eller ett laddkort för att du ska kunna ladda

Hemmaladdning av elbil – ladda elbil hemma med laddbox

Idag blir det allt vanligare att man som elbilsägare väljer att installera en egen laddningsstation i hemmet. Detta för att man då när som helst på dygnet ska ha tillgång till att ladda sin elbil precis i anslutning till bostaden – smidigt, effektivt och ofta också mycket mer prisvärt. Då kan du ladda elbilen under natten, samt under alla de timmar av dygnet som bilen inte används.

För att du ska kunna ladda elbil hemma krävs det dock att du installerar en laddningsstation (mer om hur du går tillväga för att installera en laddbox hemma hittar du längre ner!). Det vanligaste alternativet vid hemmaladdning är att man installerar en laddbox. Beroende på vilken elbil du kör och vilken huvudsäkring bör laddboxens maxeffekt variera.

Vilken maxeffekt ska laddboxen för hemmaladdning ha?

I regel kan du tänka såhär; det är onödigt att installera en laddningsstation med en laddbox som kan generera starkare effekt än vad elbilen kan ta emot. Idag kan du köpa laddbox för hemmaladdning med en maxeffekt på upp till 22 kW, men det är sällan nödvändigt att köpa en laddbox med en maxeffekt på mer än 11 kW.

Detta då inte på grund av att en laddbox med starkare effekt än vad bilen kan ta emot kan utföra någon fara eller risk – hur mycket ström bilen kan ta emot styrs bara av bilen i fråga, inte av laddboxens styrka. Utan detta snarare på grund av att laddboxarna blir dyrare ju högre maxeffekt de kan generera. Det är helt enkelt en onödigt dyr investering att köpa en allt för effektiv laddbox.

Vanligtvis funkar en 3,7 KW- laddbox bra för hemmaladdning. Men, om du vill ha en laddbox hemma som erbjuder något högre laddningseffekt för en ren elbil kan en 11 kW- laddbox vara att föredra. Tänk på att då du väljer att installera en egen laddningsbox för hemmaladdning av elbil kan du ta del av något som kallas Grönt skatteavdrag!

Elbilsladdning brf – hur ladda elbil som boende i bostadsrättsförening?

Idag är det inte helt ovanligt att man som bostadsrättsförening väljer att montera och installera laddstationer för elbilar i närområdet. Det antingen i ett redan befintligt parkeringsgarage eller vid fristående parkeringsplatser. Detta för att de som bor i brf:en ska ha tillgång till att ladda sin elbil trots att de inte har möjlighet att installera en egen laddbox.

Fördelar med laddningsstation hemma

 • Du slipper planera laddningen av din elbil i förväg, och du slipper åka iväg för att ladda
 • Du kan i lugn och ro ladda bilen när du vill hemma
 • Elbilen kan laddas upp över natten eller under tiden du gör annat
 • Priset på el blir billigare i längden
 • Du kan anpassa val av laddbox efter din elbilsmodell

Nackdelar med laddningsstation hemma

 • Är ofta rätt dyrt att både köpa hem och installera en laddbox för egen laddningsstation
 • En laddbox för hemmaladdning är sällan lika effektiv som laddstolparna på laddstationerna – det kan ta många bilar att få bilen fulladdad hemma

Destinationsladdning av elbil – offentlig plats för elbilsladdning

Du som elbilsägare kan också välja att ta dig till en offentlig laddningsstation för att ladda din elbil. Det exempelvis om du ska ta dig från destination A till B och ändå behöver göra ett stopp på vägen, eller då du ska spendera några timmar i ett köpcentrum. Detta kallas för destinationsladdning och innebär alltså att du under ett par timmars tid tar del av laddningsstationen som finns tillgänglig på platsen.  

Destinationsladdning kan bland annat också erbjudas på en arbetsplats, utanför en restaurang eller på en parkering. Något som kan vara bra att veta om här är att laddstolparna som finns på en plats för destinationsladdning sällan har särskilt hög styrka.

Det innebär att dessa laddstationer inte kan erbjuda särskilt effektiv elbilsladdning, utan är snarare tänkta att användas för att fylla på bilens energi med några få procent under tiden som du ägnar dig åt annat på destinationen. Laddstationen bör alltså inte vara huvudorsaken till att du besöker platsen i fråga. Utan behöver du ladda bilen mycket och snabbt är det en station för snabbladdning du ska åka till.

Fördelar med destinationsladdning av elbil

 • Du kan fylla på bilens energitank samtidigt som du ägnar dig åt annat
 • Destinationsladdning är ofta lättillgänglig och smidig att nå
 • Kräver minimal ansträngning från din sida
 • Du slipper ladda bilen hemma om det exempelvis är på en arbetsplats
 • Vissa platser erbjuder dig att ladda elbil gratis på vägen

Nackdelar med destinationsladdning av elbil

 • Laddstationerna erbjuder sällan särskilt hög styrka – det tar lång tid att ladda få procent
 • Kostnaderna varierar mycket men är ofta rätt höga
 • Kan krävas en specifik ladda elbil app eller ett laddkort

Laddstationer Sverige – hitta laddningsstation för laddning av elbil nära dig!

I takt med att det blir allt vanligare att man i Sverige kör elbil utvecklas nätverket av elbilsladdare i allt snabbare takt. Detta nätverk, som för bara några år sen bara bestod av ett hundratal elbilsladdare, består idag av flera tusen olika laddstationer som finns utspridda över hela landet. Detta både i form av stationer för snabbladdning och destinationsladdning.

Samtidigt ser vi att allt fler elbilsägare väljer att installera en egen laddningsstation intill bostaden, så att de när som helst har tillgång till att ladda sin elbil hemma. Detta inte bara för att det underlättar livet som elbilsägare, utan detta även då man genom att ha en egen laddbox hemma kan spara såväl tid och energi som en hel del pengar.

Laddstationer Sverige karta – här kan du ladda in elbil!

Oavsett om du själv har tillgång till en laddningsstation hemma eller inte kommer det uppstå situationer och tillfällen då du behöver använda dig av en laddstation på en offentlig plats eller på annan destination. Detta exempelvis då du ska ta dig från A till B, under tiden du uträttar ärenden eller då du tillfälligt spenderar tid på annan ort.

För att du så smidigt och enkelt som möjligt ska kunna ladda din elbil vid behov är det bra att ha koll på var i Sverige du kan hitta olika laddstationer. Det kan du antingen göra genom att ta hjälp av bilens egna navigeringssystem eller genom att ladda ner en ladda elbil app.  

Hitta laddstationer med hjälp av elbilens inbyggda navigeringssystem

De allra flesta elbilar som säljs idag har ett inbyggt navigeringssystem. Detta innebär att bilen på egen hand kan se och peka ut var i landet de olika laddstationerna finns att hitta, det såväl i sin helhet som nära din specifika position. Vill du kan bilen tack vare dess navigationssystem planera för olika stopp längs resans gång baserat på angiven destination och var längs vägen det finns laddningsmöjlighet.

Använd dig av en ladda elbil app

Ett annat alternativ är att du laddar ner en så kallad ”hitta laddstationer app”. Detta kan vara smidigt om du redan innan du sätter dig i bilen vill kunna planera rutten och se över vilka vägar ni bör välja för att så smidigt som möjligt ha tillgång till laddstationer under resans gång.

Föredrar du att sköta reseplaneringen manuellt och alltså inte vill lita på bilens förmåga är en ladda elbil app också att föredra. Idag finns det mängder av olika appar som du kan ladda ner för att sen hitta de olika laddstationerna som finns tillgängliga i landet, där du på ett eller annat sätt kan ladda din elbil.

Några av de mest populära alternativen av laddstationer app är Laddkoll, ChargeFinder och Laddkartan. I vissa fall erbjuder även billeverantören en egen app som du kan använda dig av för att hitta tillgänglig elbilsladdning. Du kan även söka dig fram för att hitta olika laddstationer i Sverige via Google Maps.

Elbilsladdning pris – vad kostar det att ladda en elbil?

Att äga en elbil kommer med många fördelar. Det inte minst i form av att du gör en insats för miljön, men också för att du i de allra flesta fall kan spara en hel del pengar på att tanka bilen med el.

Detta framförallt om man jämför kostnaderna av att tanka en bensindriven bil kontra att ladda en elbil. Prisskillnaderna blir ofta som mest synliga om du som elbilsägare dessutom har en egen laddningsstation där du kan ladda din elbil hemma.

Däremot är det inte alltid jättebilligt att ladda en elbil. I jämförelse med att exempelvis tanka bensin är det alltid billigare. Men, jämför man de olika elbilsladdningsmöjligheterna som finns idag finns det både billigare och dyrare alternativ att välja mellan. Svaret på frågan om vad det kostar att ladda en elbil är alltså varierande.

Ladda elbil kostnad – vilka faktorer är avgörande för priset?

Så vad är det då som påverkar frågan om elbilsladdning pris? Jo, den främsta faktorn som avgör kostnaden för elbilsladdning är vilken typ av laddstation du använder dig av. Nedan listar vi de ungefärliga kostnaderna som uppstår beroende på vilken typ av elbilsladdning man väljer att använda sig av.

Kostnad vid hemmaladdning av elbil

Hemmaladdning är oftast det billigaste alternativet för elbilsladdning. Här uppstår nämligen endast en engångskostnad i samband med köp och installation av laddboxen. Själva elbilsladdningen som utförs hemma, det vill säga den del där du laddar upp bilbatteriet med hjälp av ström, kan du ofta komma mycket billigt undan med.

Självklart är det aktuella elpriset avgörande för den slutgiltiga kostnaden. Vilken elbilsmodell du har kommer också att påverka priset – olika elbilar drar mer eller mindre el per mil. Generellt sätt brukar man dock kunna räkna på en kostnad på 1,5kr/ kW vid hemmaladdning. Om en elbil i snitt drar mellan 1-3kW/ mil innebär det en ungefärlig kostnad på 1,5-4,5kr/ mil.  

Se alla laddboxar i sortimentet

Gratis laddstationer – ladda elbil gratis

Det kan även finnas offentliga laddstationer där du kan ladda din elbil gratis. Har du en sådan i närheten av där du bor, eller på din arbetsplats, kan det bli väldigt kostnadseffektivt. Då kan du till och med komma ännu billigare undan än om du hade laddat din elbil hemma. Det kan även finnas möjlighet till elbilsladdning vid bostadsrättsförening till låg kostnad.

Elsbilsladdning pris snabbladdning

När du är ute och reser kommer kostnaden för att ladda elbilen vara något högre. Detta då man under långa bilresor sällan har något annat alternativ än att välja en station för snabbladdning. Snabbladdning är betydligt dyrare än att ladda elbilen hemma eller på annan laddningsstation, där du kan ladda bilen med lägre effekt under längre tid och därmed komma billigare undan.

Beroende på vilken station för snabbladdning du väljer, samt beroende på var i landet du befinner dig och hur elpriserna ser ut kommer kostnaden att variera. Men generellt brukar man kunna räkna på att kostnaden för snabbladdning kan ligga uppemot 5kr/ kW, vilket då skulle motsvara en kostnad på ca 9kr/ mil.

Pris för destinationsladdning

Om du vill passa på att ladda din elbil under tiden som du besöker ett köpcentrum, shoppar i mataffären, äter på restaurang eller spenderar tid på annan destination kan du bli erbjuden destinationsladdning. Det innebär då att du använder dig av den offentliga platsens laddstationer i ett par timmar samtidigt som du underhåller dig med annat.

I och med att dessa laddstationer sällan är särskilt effektiva brukar kostnaden för att ladda elbil här vara rätt låg. Det kan till och med i vissa fall vara gratis att ladda elbil för dig som är en besökande kund. I vissa fall krävs det dock att du har ett specifikt elbilsladdning abonnemang som du betalar för, för att du ska kunna ladda. Priserna för det varierar.

Hur installera egen laddbox för elbilsladdning hemma?

För att livet som elbilsägare ska bli så bekvämt och smidigt som möjligt skulle vi säga att en egen laddningsstation intill bostaden är avgörande. Bor man inte i eget hus eller i en separat bostad finns det kanske inte alltid möjlighet att installera en egen laddbox, det exempelvis då man bor i lägenhet eller i annan form av bostadskomplex.

Gäller detta dig kan en lösning vara att bostadsrättsföreningen i fråga ser till att installera ett par laddstationer för er som är boende i brf:en. Om du däremot har ett eget hus eller en fristående bostad finns det alla möjligheter för dig att installera en egen laddbox.

Installation av laddbox kostnad

Att få laddboxen installerad i samband med köpet kostar såklart lite grann. Men, i det långa loppet kommer du kunna spara en hel del pengar på att kunna ladda elbilen hemma, det dessutom precis när du vill. 

Att vara i behov av att använda sig av offentliga laddstationer kommer inte bara bli dyrare då kostnaden för elektricitet är betydligt högre där. Utan det kommer även kräva både tid, energi och planering av dig för att laddningen ska bli av. Installationen av en egen laddbox för elbilsladdning hemma kommer med andra ord underlätta enormt.

Guide för installation av laddbox hemma

Vill du installera en egen laddbox hemma? Då kan vi rekommendera dig att läsa vidare i denna guide om bästa laddboxen – där listar vi både de bästa laddboxarna på marknaden och går igenom vilka olika alternativ du har att välja mellan då du vill installera en laddbox hemma!

Få gratis rådgivning!

FAQ

Är det nödvändigt att ha en laddningsstation hemma?

Som elbilsägare kan man dra många fördelar av att ha en egen laddningsstation installerad i hemmet. Du kommer spara både tid, energi och pengar på att slippa ta dig till offentliga laddstationer för att ladda din elbil. Kostnaden för elektricitet är ofta högre vid allmänna laddstationer, och planeringen för att få till laddningen kan vara krävande. 

Hur snabbt laddas en elbil?

Hur snabbt man kan ladda en elbil beror på flera olika faktorer. De faktorer som är främst avgörande är laddningsstationens styrka (maxeffekt), bilens batteri, samt hur låg batteriprocent bilen har. En tom bil laddar i regel upp sig snabbare. Andra faktorer som påverkar är batteriets temperatur och vädret. Ett bilbatteri som redan är uppvärmt laddas snabbare.

Kan jag installera en laddbox för hemmabruk på egen hand?

Det är dessvärre inte möjligt för en privatperson att installera en laddbox för hemmabruk på egen hand. Utan laddboxen ska installeras av en certifierad elektriker. I samband med att du beställer en laddbox brukar både tjänsten och kostnaden för professionell installation ingå i offerten.  

Hur hitta laddstationer för elbil i Sverige?

Idag kan du gå tillväga på två olika sätt för att hitta laddstationer i Sverige. Det ena alternativet är att du använder dig av elbilens egna navigationssystem för att hitta de olika laddstationer som finns tillgängliga nära dig. Det andra alternativet är att du laddar ner en ladda elbil app eller att du söker dig fram via Google maps.

Vad kostar det att ladda en elbil?

Kostnaden för att ladda en elbil är varierande. Vilken typ av laddare du använder dig av, vilken plats du befinner dig på och det aktuella elpriset är framförallt avgörande i frågan om elbilsladdning pris. Generellt sätt brukar man dock kunna räkna på att hemmaladdning av elbil kostar runt 1,5kr/ kW, vilket beroende på elbilsmodell motsvarar ca 1,5-4,5kr/ mil.