Bästa Laddboxen 2022 – 7 modeller jämförda (Easee, Tesla, Charge Amps m.fl.)

Elbilsladdare
By jonathan

En elbil är en framtidssäker investering som är snäll både mot miljön och plånboken.

Självklart är elbilar billigare i drift än traditionella bilar som går på bensin eller diesel, men att installera en laddstation hemma är en av de specifika insatserna man måste göra när man skaffar hem en elbil.

En laddbox monteras fast på väggen och kommer troligtvis vara en del av din vardag under många år framöver och därför är det väldigt viktigt att du väljer den optimala laddboxen som uppfyller dina behov.

OBS, easee är säljstoppat och vi rekommenderar den för tillfället inte alls /2023-03-26

Om den här artikeln

Det finns en hel del att tänka på när man väljer laddbox för elbilen. Den här artikeln kommer att fungera som en komplett guide som leder dig igenom allt du behöver veta inför ditt val av laddbox.

Vi börjar med att ge dig en snabb förklaring till vad som är viktigt att tänka på när du gör ditt val och sedan introducerar vi dig till några av de bästa alternativen. Vi listar både fördelar och nackdelar med var och en och väger modellerna mot varandra. Efter jämförelsen av laddboxar går vi in på mer detaljer på hur du bäst gör ett val och avslutar med en sektion där vanliga frågor besvaras. Låt oss dyka in direkt.

Vad ska man tänka på när man köper laddbox för elbil?

Laddningstid och laddkraft

Hur lång tid det tar att ladda din bil beror på laddboxens maxeffekt och den specifika bilen i fråga. Du kan beräkna hur långt det tar att ladda din bil med en specifik laddstation genom att dividera bilbatteriets kapacitet i kilowattimmar (kWh) med laddeffekten i kilowatt (kW).

Har du till exempel en Tesla Model 3 med en batterikapacitet på 57,5 kWh och en Easee Laddbox med en laddningseffekt på 22 kW tar det lite över 2,5 timmar tills bilen är fulladdad om den var helt tom från början. Laddar du samma bil med en laddare med effekt på 11 kW (som Charge Amps Halo) tar det alltså cirka 5 timmar att ladda elbilen.

Om du har möjlighet att ladda din bil över natten eller inte kommer köra väldigt långa sträcker kommer en hög laddkraft inte vara lika viktig för dig som om du bara kan ladda din elbil ett par timmar om gången och/eller tar slut på batteriet ofta. Du hittar vanligtvis laddboxar från 7,2 kW till 22 kW. Laddkraften spelar också roll om du laddar mer än ett elfordon åt gången.

Kostnad

Priset på laddboxar varierar och du vill självklart välja den billigaste möjliga som ändå uppfyller dina behov för att inte spendera onödiga pengar. Det kan vara stor skillnad i kostnaden mellan två modeller men kostnaden är ofta en indikation på något som spelar roll, till exempel laddkraft eller vilka material laddstationen är gjord av. Fundera på hur mycket du har råd att spendera och vilka aspekter som är viktigast för dig.

De bra nyheterna är att du inte behöver betala fullt pris eftersom Sverige har vad som kallas för ett grönt avdrag för inköp och installation av laddboxar. Detta avdrag täcker 50% av kostnaden för arbete och material relaterade till en laddboxinstallation, exklusive transport och andra eventuella kostnader.

Uttag

Nästan alla laddboxar och elbilar i Europa har typ 2-uttag, så kompatibilitet brukar inte vara något problem. Skulle din elbil vara en speciell modell med något annat typ av uttag kommer du troligen ändå att behöva en adapter-laddkabel på alla laddstationer du hittar, så en laddbox med uttaget typ 2 är inget som kommer att hindra dig från att ladda din elbil hemma.

Antalet uttag kan dock variera från modell till modell och om du har flera elfordon som du vill kunna ladda på samma gång, eller om du vill låta gäster ladda sina elfordon när de besöker, kan det vara klokt att överväga en laddstation med dubbla uttag.

Smarta funktioner

Många laddstationer har smarta funktioner som optimerar laddboxens beteende och ger dig en bättre överblick och mer kontroll. Vissa laddboxar kan kopplas upp till en app och låter dig se och kontrollera din laddbox beteende oavsett vart du befinner dig. En app kan låta dig se elektriciteten som används, hur långt tid det är kvar tills bilen är fulladdad och mer. En app är långt ifrån nödvändig när du väljer laddbox, så var inte rädd för att välja en billigare modell utan app.

Att välja en laddbox med lastbalansering är dock smart och starkt rekommenderat. Lastbalansering innebär helt enkelt att laddboxen aldrig tar för mycket ström så att ditt hems elnät överbelastas, oavsett hur många maskiner som är igång på samma gång. En laddbox med lastbalansering anpassar mängden ström som används i realtid och låter dig ladda på maxeffekt utan att riskera att säkringen går. Lastbalansering är särskilt viktigt om du har fler än en laddbox i hemmet.

Vilken laddbox ska jag välja till min Tesla? easee eller Tesla?

Valet mellan Tesla eller easee finns inget rakt svar på. Det handlar om vilken typ av människa du är och hur många bilar ni har i hushållet.

Easee har fördelen att den kan lastbalansera mot huset. Dvs bilen laddar alltid max vad husets huvudsäkring klarar av utan att smälla. Så bilen laddar snabbare med easee och du slipper få svart hus och springa ut och byta säkringar.

Tesla har fördelen att den är snyggare, en fast kabel på 7,3 meter, en knapp på laddhandtaget för att fälla ut laddluckan på bilen och att du styr laddhastigheten i teslaappen och därmed slipper en till app. Det bästa med Teslas laddbox är att tesla rekommenderar den =)

Teslan i sig kan styras av Tibber att bara ladda när elen är billig. Så valet av laddare spelar ingen roll för just den funktionen.

Att ställa ner laddhastigheten i en Tesla är för de flesta inga problem. Säg att gå ner från 16A till 5A gör att tiden för att ladda 50% går från ungefär 4h till 10h. Och för de som kör mindre än 20 mil om dagen så bör det räcka gott och väl.

Om du har två elbilar så bör du välja easee. Även om två teslaladdare kan lastbalansera mellan varandra så kommer ditt hus också behöva värmas och då kommer huvudsäkringen lösa ut och easee lastbalansering mot husets last blir ett måste för att det ska fungera på 20-25A huvudsäkring som de flesta privatpersoner har hemma.

OBS, easee är säljstoppat och vi rekommenderar den för tillfället inte alls /2023-03-26

Vår Favorit: Tesla laddbox

easee Heimladestation 1 e1601633047661

Smart, snygg och effektiv. Det är 3 av många ord som väl beskriver Easee Laddningsbox, vår personliga favorit som vi vanligtvis rekommenderar till de som känner sig osäkra på vilken laddbox som passar dem bäst.

Denna kompakta box är packad med massor av kraft och smarta funktioner. Laddboxen har både en kompatibel app som ger dig mer kontroll än någonsin och valfri inbyggd lasthantering som ser till att den kan ladda på maxhastighet utan att orsaka strömbrytning i hemmet.

Easee Laddningsbox har en universell design med typ 2 uttag, maximal laddeffekt på 22 kW och är självklart godkänd för skatteavdrag. Denna laddbox, utvecklad i Norge, är designad för att tåla nordens kyla vilket gör den utmärkt för dig som vill ha laddningsbox utomhus.

Förutom en redan stilig design utan den kommer dessutom i 5 olika färger så att du kan välja vad som visuellt passar ditt garage eller din vägg bäst.

Fördelar

 • Designad för att tåla vinterkyla och väder.
 • Maxeffekt på 22 kW.
 • Maxeffekt på 22 kW.
 • Välj mellan 5 olika färger.
 • Många tillbehör finns tillgängliga för att personalisering.
 • Kommer med smarta funktioner som app och dynamisk lastbalansering.

Nackdelar

 • Laddar bara ett fordon i taget.

För vem passar Easee Laddningsbox bäst?

Easee passar bäst för dig som letar efter en kraftfull, smart och liten laddbox till en elbil. Easee Laddningsbox är perfekt för att ladda en enhet och är bäst för dig som vill ha maximal kontroll över laddningen även när du inte är där. Easee Laddningsbox är allt du behöver och lite till.

OBS, easee är säljstoppat och vi rekommenderar den för tillfället inte alls /2023-03-26

Bäst För Två Bilar: Charge Amps Aura

d

Charge Amps Aura är den perfekta laddboxen för dig som letar efter en laddstation med maximal effekt och två uttag. Självklart kommer boxen med valet av inbyggd dynamisk lastbalansering och möjligheten att reglera laddströmmen så att du kan ladda bilarna med på den kortaste möjliga tiden utan att orsaka störningar med elektriciteten i hemmet.

Den stilrena laddboxen tål väder från -30 °C till +45 °C och är hållbar så du kan bekvämt installera den utomhus, oavsett vilken del av Sverige du bor, om det är vad som passar bäst i ditt hem. Som om inte det vore nog så är Charge Amps Aura tillverkad av återvunnen aluminium och alltså en miljövänlig produkt från produktion till drift.

Priset på Charge Amps Aura är något högt – men det är väl vad man kan vänta sig av en laddbox som har allt; maxeffekt, dubbla uttag och smarta funktioner. Att det gröna avdraget gäller för denna laddbox gör dessutom priset lite mer överkomligt.

Fördelar

 • Kan ladda två elfordon samtidigt.
 • Maxeffekt på 22 kW.
 • Tillverkad miljövänligt av återvunnen aluminium.
 • Tål värme, kyla och fukt.
 • Godkänd för grönt avdrag.
 • Har inbyggd lastbalansering.

Nackdelar

 • Högt pris.

För vem passar Charge Amps Aura bäst?

Charge Amps Aura är bäst för dig som vill ha en laddstation som låter dig ladda två fordon samtidigt. Om ditt hushåll äger två elbilar eller om ni vill erbjuda en laddstation för gäster som besöker är Aura ett utmärkt val. Gillar du Charge Amps Aura men behöver bara en laddstation kanske Charge Amps Halo är någonting för dig. Se mer om Halo nedan.

Med Extra Schukouttag: Charge Amps Halo

Charge Amps Halo glow 6ZGeMTOMyOcLqS 1

harge Amps Halo är den populäraste laddstationen från Charge Amps, och det är inte svårt att förstå varför. Denna snygga laddbox med LED-ljus laddar dina fordon en laddkraft på upp till 11 kW. Med ett extra schukouttag (alltså ett “vanligt” eluttag) laddar den även eventuella elcyklar eller andra elprylar. Halo inkluderar också koppling till molntjänst som ger dig rapporter av elkonsumtion som du kan få tillgång till via både dator och mobil.

Precis som Aura är Halo också designad av återvunnet aluminium och tänkt passa till Sveriges kalla klimat. Den tål temperaturer ned till -30°C, och värme är inte heller ett problem eftersom den klarar av värme upp till 45°C.

Halo är inte den kraftfullaste laddboxen du kan hitta eftersom maxeffekten ligger på 11 kW, men det borde vara nog för de flesta privatpersonerna som behöver en laddbox för hemmabruk till en elbil. Den dynamiska lastbalanseringen garanterar att Halo bara tar så mycket ström som ditt nätverk klarar av utan att orsaka strömavbrott.

Fördelar

 • Laddkabel på 7,5 meter.
 • Extra schukouttag för laddning av andra elprylar.
 • Kommer med lastbalansering som tillval.
 • Tål värme, kyla och fukt.
 • Grönt avdrag gäller.

Nackdelar

 • Laddkraften är begränsad till 11 kW.

För vem passar Charge Amps Halo bäst?

Charge Amps Halo är perfekt för dig som letar efter en liten, snygg laddbox som tål nordens kyla. Halo är ett så populärt val för hemmabruk eftersom laddboxen är enkel och effektiv. Gjord av återvunnet, tåligt aluminium och med en laddkabel på 7,5 meter kan den installeras vart som än passar dig bäst. Den är dessutom liten nog att inte ta upp för mycket plats.

VARNING!

Charge Amps har två uttag, men det rekommenderas INTE att du försöker använda Schukouttaget för att ladda din elbil. Dessa uttag är inte designade för att klara av den höga mängden elektricitet under en längre tid. Charge Amps Halos schukouttag passar endast till laddning av elcyklar, gräsklippare och andra mindre elprylar.

Den Minimala: Garo GLB Uttag

Laddbox GLB Uttag 1 1024x1024 1

Garo GLB Uttag är en minimalistisk men kraftfull laddbox som har det du behöver och ingenting mer. Denna laddbox kommer bara med ett uttag och du behöver alltså köpa en egen kabel för att ladda elbilen. Denna laddstation har kapaciteten att ladda en elbil snabbt med en maxeffekt på 22kW. Lastbalansering är valfritt men rekommenderat.

Garo GLB Laddbox är väldigt tålig och klarar av Sveriges kalla vinterdagar utan några problem. Varken kyla, regn eller snö är ett problem för Garo GLB Uttag laddbox, så den passar utmärkt att installera utomhus även om du bor i de norra delarna av Sverige.

Fördelar

 • Maxeffekt på 22 kW.
 • Lastbalansering finns tillgängligt.
 • Klarar av alla klimat och väder.

Nackdelar

 • Kabel ingår ej i köpet.
 • Ingen dedikerad app eller mjukvara.

För vem passar Garo GLB Uttag?

Garo GLB är en bra laddbox för dig som vill ha någonting som är enkelt och utan extrafunktioner. Att en fast kabel inte ingår kan ses som något negativt, men vissa föredrar att ta med en laddkabel och föredrar därför den här modellen som istället endast har ett uttag. Andra extra smarta funktioner, som lastbalansering, är också valfritt

Snyggaste laddboxen: Tesla Gen 3 Wall Connector

1529455 02 D 0 2000 1024x1024 1

Har du en Tesla kanske du vill ha en tillhörig laddningslösning – fast denna Wall Connector från Tesla självklart också kan ladda vilken elbil som helst.

Tesla Gen 3 Wall Connector är något stor men har ändå en snygg design och att sladden är 7,3 meter är praktiskt för dig som inte kan parkera precis vid ladstationen. Med en maxeffekt på 11 kW är Teslas Gen 3 Wall Connector kraftfull, men tyvärr har den inte lastbalansering.

Detta innebär att ifall du laddar bilen samtidigt som annat är igång i ditt hus – som en diskmaskin och en tvättmaskin på samma gång – skulle en strömbrytning kunna ske om du laddar bilen på hög effekt. Därför är Tesla Gen 3 Wall alltså mindre passande om du letar efter en laddstation som kan ladda upp din elbil på maxeffekt så snabbt som möjligt.

Prisvärd laddningsstation med smarta funktioner och Wifi uppkoppling till Tesla-appen.

Fördelar

 • 7,3 meter lång sladd.
 • Väldigt rimligt pris.
 • Grönt avdrag gäller.
 • Kan kopplas upp till Tesla-appen med Wifi.

Nackdelar

 • Har inte lastbalansering.

För vem passar Tesla Gen 3 Wall Connector?

Tesla Gen 3 är en enkel och bra laddningsstation som passar vem som helst som inte vill slänga ut mer pengar än nödvändigt på en laddbox. Tesla Gen 3 Wall Connector är en pålitlig och praktisk laddare men kanske inte det bästa för dig som har begränsad plats eftersom den är något stor. Om du letar efter en miniladdbox bör du kolla in Wallbox Pulsar Plus som introduceras nedan!

Liten men kraftfull: Wallbox Pulsar Plus

Wallbox Pulsar Plus EV Charger with Cable 7 4kW Type 2 6 32 A IP54 IK08 Black 8436575273259 20042021 01 p

Wallbox Pulsar Plus är en laddbox som är liten, lätt och smart. Och trots den blygsamma storleken har den en maxeffekt på 22 kW!

Denna laddbox väger inte mer än ett mjölkpaket men har ändå kraften att ladda vilken elbil som helst på nolltid. Med dynamisk lastbalansering får du ut det bästa av maxeffekten utan att överskrida strömkapaciteten i ditt hem.

Som om kraften och storleken inte vore nog erbjuder Wallbox Pulsar Plus dessutom en del smarta funktioner för att göra ditt liv ännu enklare och bekvämare. Wallbox Pulsar Plus kommer med en kompatibel app som du kan koppla upp till via Wifi eller Bluetooth. MyWallbox-appen ger dig mer kontroll med en överblick av strömkonsumtion och möjligheten att kontrollera laddningen på distans. Här kan du också schemalägga när laddning ska starta och sluta.

Laddboxen är dessutom tålig och fungerar bra både i garage och utomhus, och detta stödjer 3-års garantin som Wallbox erbjuder vid köp av denna finurliga lilla laddbox.

Fördelar

 • En av de minsta laddboxarna på marknaden med en vikt på 1 kg.
 • Maxeffekt på 22 kW.
 • Finns i både svart och vit.
 • Grönt avdrag gäller.

Nackdelar

 • Bara ett uttag.

För vem passar Wallbox Pulsar Plus?

Tycker du att en liten men ändå kraftfull laddbox låter bra kan Wallbox Pulsar Plus vara drömmen för dig. Wallbox Pulsar Plus har allt man kan förvänta sig av en laddbox i ett litet paket, inklusive en hög maxeffekt och fulldynamisk lastbalansering för snabbaste möjliga laddningen. Den tåliga laddboxen fungerar utmärkt både inne i garaget och ute och det kan 3-års garantin försäkra.

Med extra säkerhet: DEFA eRange® IQ-Home Smart Laddstation

IQ w cable 1000x1000 1000x1000 1

DEFA eRange® IQ-Home Smart Laddstation är en laddbox utvecklad med säkerhet i åtanke. Den har allt som behövs för att du ska känna dig trygg, från kontrollerad behörighet till säkerhetsfunktioner som garanterar att den laddar på maxeffekt utan att orsaka några problem.

Fulldynamisk lastbalansering innebär att ditt elfordon kan ladda på maxeffekt utan att du behöver oroa dig – du kan lugnt sätta igång diskmaskin, tvättmaskin eller vad som helst annat i ditt hem utan oro. Laddboxen kommer i realtid anpassa effekten för att inte överskrida den tillgängliga elektriciteten.

Maxeffekten ligger på 11 kW, vilket inte är det högsta men ändå absolut nog för dig som har tillgänglighet att ladda ditt fordon över natten eller under en längre tidsperiod. Sladden är 5 meter lång, och laddboxen är utformad för att tåla den vind, snö och kyla som nordens hårda klimat erbjuder. En interagerad RFID-läsare förhindrar att någon utan behörighet laddar sitt fordon på din laddbox, så även om du är på semester eller har laddboxen vid en sommarstuga.

Som grädden på moset ger CloudCharge-appen dig ytterligare kontroll även då du inte befinner dig i närheten. CloudCharge-appen ger dig en överblick av elkonsumtion, skickar dig varningar om någonting är fel och låter dig kontrollera behörighet på distans.

Fördelar

 • Fulldynamisk lastbalansering för maximal effekt utan överbelastning.
 • Appen CloudCharge låter dig se och kontrollera strömkonsumtion från vart som helst.
 • Godkänd för grönt avdrag.
 • Klarar av väder och kyla.
 • Inbyggd RFID-läsare.

Nackdelar

 • Har bara ett uttag.
 • Maxeffekt på 11 kW.

För vem passar DEFA eRange® IQ-Home Smart Laddstation bäst?

DEFA eRange® IQ-Home Laddbox är ett av de bästa valen för dig som värderar säkerhet högt. Förutom fulldynamisk lastbalansering som ser till att ditt fordon laddar på max utan att störa eller orsaka problem med elförbrukningen i ditt hem kommer laddboxen dessutom med en inbyggd RFID-läsare som begränsar vem som har åtkomst till att ladda. Som om inte det vore nog kan CloudCharge-appen ge dig kontroll även när du inte är hemma – du får varningar, information om elförbrukning och kan dessutom styra vem som får åtkomst oavsett vart du är.

Sammanställning

Hur vet jag vilken laddbox som är rätt för mig?

Att välja rätt laddbox kan kännas som en svår uppgift och ett skrämmande beslut eftersom det finns en hel del att tänka på och valet är mer eller mindre permanent när installationen väl har skett. Här är en enkel steg-för-steg guide för dig som känner dig fast.

1.  Kom fram till vad som är viktigast för dig

Det första du bör göra är att fundera på vad som är viktigt och nödvändigt för dig. Se till att du tänker på:

 • Antalet elfordon som ska laddas. Om du har fler än ett elfordon som används dagligen kan det vara bra att köpa en laddstation med två uttag, som Charge Amps Aura.
 • Hur snabbt du laddar ut din elbil. Om din användning av elbilen är begränsad och du bara behöver ladda den på t.ex. helger lär du inte behöva lika snabba laddningar.
 • Hur långt tid du har tid att ladda dina fordon. Om du kan lämna din bil på laddning i över 6 timmar varje natt kommer de flesta EV-laddboxar vara tillräckliga för dina behov. Du kan räkna ut hur många timmar din elbil behöver ladda genom att dela din elbils batteris kapacitet i kWh med laddboxens maxeffekt i kW.
 • Kostnaden på laddboxen. Effektiviteten på laddboxen kommer delvis bero på hur mycket du spenderar på den, men vissa funktioner och egenskaper kanske är onödiga kostnader för dig om du inte kommer att använda dem. En kopplad app, till exempel, är ett extra lyx som inte alls är nödvändigt för de flesta. Lastbalansering däremot är väldigt användbart och nästan en nödvändighet om du vill köpa en laddbox med maxad laddkraft.
 • Vart laddboxen ska installeras. Klarar laddboxen av ett kallt klimat? Regn och snö? När det gäller placering av laddboxen spelar även sladdlängd roll.

2. Överväg dina alternativ

När du väl vet vad som är viktigt för dig är nästa steg att överväga vilka alternativ som finns som uppfyller dina krav. Vi rekommenderar att du tar en titt på listan ovan eftersom dessa utvalda laddboxar alla är säkra, hållbara och av hög kvalitet.

3. Tala med en expert

Om du följt stegen ovan och fortfarande inte är säker på vilken laddbox som är bäst för dig kan du helt enkelt ta och prata med en expert. Kontakta våra experter för kostnadsfri rådgivning så hjälper vi dig att hitta rätt laddbox för just dina behov.

FAQ: Vanliga frågor om laddningsstationer för elbilar

Kan jag installera en laddbox själv?

Nej, du kan inte installera laddboxen själv. En laddbox ska installeras av en certifierad elektriker. Om du behöver ha hjälp med att installera en laddbox kan du få ett offert här.

Kan man installera en laddbox utomhus?

Absolut kan du installera din laddbox utomhus. Den behöver inte nödvändigtvis vara i garaget eller under tak. När du ska få en laddbox installerad är det bäst att tala med en elektriker för att komma fram till den bästa platsen för din elbils laddningsstation.

Hur vet jag om laddboxen fungerar med min bil?

För att kunna ladda din elbil vid en viss laddstation behöver den vara kompatibel med din laddkabel. Vanligtvis har elbilar i Europa typ 2-uttag, och om din bil har ett annat uttag kan du fortfarande ladda den med en Typ 2 laddare genom att köpa en kompatibel laddkabel.

Spelar det någon roll vilken laddstation jag har?

Två av de främsta sakerna du kommer märka av med din laddstation i längden är A) Hur snabbt din bil laddar, B) Hur enkelt du kan hantera laddboxen. Om du är osäker på vilken laddbox som är bäst för dig kan vi rekommendera Easee Laddbox.

Kan man använda en förlängningskabel?

Det rekommenderas INTE att du använder en förlängningskabel. Det är därför bäst att du ser till från början att laddboxen är installerad på ett bra ställe och att sladden är lång nog att du inte ska behöva en förlängningssladd. Fel kabel kan vara en verklig fara i ditt hem. Om du måste använda en förlängningskabel är det viktigt att du väljer en som klarar av strömmen som kommer åka igenom den utan att det blir en brandfara.